Kiedyś dynia w Polsce popularnie znana była pod nazwą bania. Dynia przypłynęła do Europy na statkach Krzysztofa Kolumba w XV wieku. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się na wszystkich stołach. Święto Dyni przypada na 31 października. Dzieci z grupy IV postanowiły uczcić to święto 29 października. Wśród dzieci ubranych na pomarańczowo, można było poczuć się jak na dyniowej grządce. Poznaliśmy wielką różnorodność dyń i wzbogaciliśmy wiedzę na ich temat. Dowiedzieliśmy się, że dynia jest bardzo zdrowym warzywem. Można z niej przygotować wiele dań tj.: pieczywo, zupę, dżem, ciasto, babeczki, przetwory i soki. Mieliśmy okazję przekonać się jak smakuje ciasto dyniowe, które upiekła dla nas mama Jasia, ciasteczka z dyni upieczone przez Alicję z mamą oraz przygotowany przez nasze Panie kucharki krem z dyni. Ozdabialiśmy dynie pisakami, farbami i naklejkami. Jedną z największych dyń „rozebraliśmy” na składniki pierwsze i stąd wiemy, jak wygląda dynia w środku. Wybraliśmy ze środka miąższ, pestki i zrobiliśmy piękny lampion. Sami przygotowaliśmy ciasto na babeczki dyniowe i upiekliśmy je w przedszkolu- pachniało na całe piętro 😉